FAQ Akustikk

I hjemmemiljøer kan man som regel bruke absorbenter for liming direkte mot tak eller vegg i stedet for nedpendlet bæreverk. I PARAFON-sortimentet finnes PARAFON Royal og PARAFON Direct, som limes med 8 mm avstand mellom platene og som vi anbefaler for hjemmemiljøer.
Ja, du kan lime Buller kant A direkte mot bjelkelaget/underlaget med akustikklimet Paroc Devil´s Glue. Følg instruksjonene på emballasjen. Jo tykkere/tyngre platene er, desto mer lim vil det gå med. Vi anbefaler å bruke kantforseglede Buller-plater og ha 8 mm avstand mellom platene for best mulig utseende, da tykkelsen på platene ikke er helt lik.
Alle PARAFON-produkter er innholdsdeklarerte og vurdert av Byggvarubedömningen og Sunda Hus for det svenske markedet. I tillegg er EPD-er (Environmental Product Declaration) med livssyklusanalyse opprettet og publisert i EPD Norge.
PARAFON-platene i steinull er resirkulerbare, og andelen resirkulerte materialer i produktene utgjør ca. 54 prosent, inkludert både intern og ekstern resirkulering.   
Step Direct limes direkte mot bjelkelaget/underlaget og kan derfor limes både mot vegg og tak. Step Direct er primært ment som himling og er ikke et slagfast produkt for vegger. Det skal derfor bare monteres der det ikke kan utsettes for støt, slag, mye forurensning eller annen påvirkning.
Du kan bruke og håndtere steinull på en sikker måte uten helserisiko. For å garantere produktsikkerheten produserer Paroc Group kun biologisk nedbrytbare steinullsfibre, som ikke kan klassifiseres som kreftfremkallende for mennesker. EUCEBs (European Certification Board for Mineral Wool Products) varemerke på produktene bekrefter at Parocs steinullsfibre tilfredsstiller kravene i EU-direktivet. 

PARAFON-produktene er testet og har klasse M1 i den finske "Emission classification for building materials" og har den laveste/beste klassen i Dansk Indeklima Mærknings klassifisering av partikkelutslipp, inkludert fibre.  
 
15 og 18 mm tykke PARAFON akustikktak har, med noen unntak, lydabsorpsjonsklasse A på 200 mm konstruksjonshøyde. Plater på 40 mm eller tykkere har klasse A, også ved direktemontering. 

Alle PARAFON akustikktak har testverdier for direktemontering og opptil 700 mm konstruksjonshøyde. Absorpsjonsverdier på 200 mm konstruksjonshøyde og i enkelte tilfeller direktemontering er deklarerte med lydabsorpsjonskurver og tabeller på de aktuelle produktsidene. Hvis du ønsker informasjon om absorpsjonsegenskapene til bestemte produkter på andre konstruksjonshøyder, kan du ta kontakt med en representant for Paroc Akustikk.
 
PAROC akustikkhimlinger har, med noen få unntak, høyeste brannklasse, A1 og A2-s1,d0, i henhold til EN ISO 13501-1, noe som betyr at de er ubrennbare og ikke bidrar til overtenning ved en brann. Basematerialet i alle PARAFON akustikkplater er ubrennbar PAROC steinull, som har en smeltetemperatur på rundt 1000 ˚C, noe som gjør at platene ikke smelter, men holder formen godt under varmeutviklingen fra en brann.
Paroc Akustikk har en testet og klassifisert himlingsløsning med kledningsklasse K210. Les mer om brannbeskyttelse
Vi kan ikke garantere PARAFON-produktenes utseende eller andre eventuelle forandringer eller feil som kan oppstå når de monteres utendørs. Steinullen som materiale er fuktbestandig og holdbar, men PARAFON akustikkprodukter er ikke laget for å tåle vær og vind og eventuelle forurensninger, men er testet, deklarert og CE-merket for bruk innendørs. 
Ja, vi har et bæreverk fra Armstrong Ceilings, som har forsterket rustbeskyttelse – Prelude T24 CR. Du finner mer informasjon her.
Flere akustikktak kan fås i valgfri NCS-farge i produktseriene PARAFON Colortone, PARAFON Palette og PARAFON Step. Se de aktuelle produktsidene.
Nei, PARAFON Hygiene, som er et vaskbart, ekstra slitesterkt akustikktak, kan bare fås i hvitt.