Tele2 Arena, Stockholm, Sverige

Tele2 Arena er en sentralt beliggende idretts- og begivenhetsarena med skyvbart tak for arrangementer året rundt. Arenaen ble innviet sommeren 2013. Arenaen har 30 000 sitteplasser og kan ta i mot helt opp til 40 000 besøkende under konserter.

Fasaden er utformet med nøye utvalgte materialer som skal tåle et langt liv på 59. breddegrad. Arenaens yttervegger består av 150 mm tykke PAROC sandwichelementer med en separat kledning som minner om en flettet kurv av metall. Innerveggene består av 100 mm tykke PAROC Acoustic-elementer med PAROC Deco® innfestingssystem.

Arenaens tak kan åpnes og skaper en fantastisk fleksibilitet for arrangører. Taket ble konstruert ved hjelp av PAROC-elementer som så ble kledd med Parafon absorbenter. Det ble isolert med PAROC eXtra byggisolasjon.

Produkter som er brukt:
Parafon Absorbents
PAROC eXtra 

En arkitektonisk og logistisk utfordring i verdensklasse 

Tele2 arena, som ligger midt i sentrale Stockholm, ble innviet sommeren 2013 og er en arena i verdensklasse med 30 000 sitteplasser, og ytterligere ca. 2000 ståplasser for den svenske eliteserien i fotball. På konserter kan man ta inn over 40 000 gjester. Ved siden av Tele2 Arena finner vi Ericsson Globe, og sammen med Annexet og Hovet skaper disse arenaene et fantastisk arrangementsområde med store muligheter både for arrangører og besøkende av begivenheter innen idrett, musikk og kultur.

Arenaen har en arkitektonisk unik form der fasaden er utformet som en flettet kurv i metall, som omslutter hele arenaen. Det raffinerte lamellskallet speiler alle lysets skiftninger og kan belyses i valgfri farge alt etter hva arrangøren ønsker. For å muliggjøre inn- og utsyn består fasaden av 20 000 kvadratmeter perforert ”plate” med ca. en meter avstand til det indre skallet. Det indre skallet, som også er klimagrensen, består av glasspartier ved offentlige deler, og en tett fasade av PAROC-elementer for de overliggende tekniske etasjene.

Det skyvbare taket gir bygningen en fleksibilitet som innebærer at den blir en mellomting mellom utendørsstadion og innendørsarena. Her kan man for eksempel ha en fotballkamp i regn mens tilskuerne sitter tørrskodde i sine bekvemme stoler. Taket består av åtte deler som er festet sammen i grupper på fire. Sammen danner de to store takhalvdeler. Det tar ca. 20 minutter å lukke taket. Hele arenaen kan raskt tilpasses behovene til de ulike begivenhetene. Alle stolene kan f.eks. byttes med enkle håndgrep.

Den størrelsesmessig begrensede tomten ga en arkitektonisk utfordring, nemlig å skape en sterk og selvsagt helhet til tross for plassmangelen. Arenaen ble laget minst i bunnen for så å bli større høyere oppe, noe som gjør møtet med omgivelsene ekstra dramatisk. Den henger liksom ut over nærområdet med et særpreget og dynamisk utseende. En fantastisk bygning full av byggtekniske utfordringer, men det har også vært utrolig krevende logistikkmessig. Et så stort bygg i sentrale Stockholm krever detaljert planlegging. Lossingen kunne f.eks. ikke ta mer enn 15 minutter per trailer. Leveranser av materialer måtte skje om natten, og leveransene av bl.a. elementer og takisolasjon måtte skje med helikopter direkte til monteringsstedet.

Prosjektinformasjon

Kategori
  • Veggisolering
År 2013
Land Sweden
Adresse Arenaslingan 14
Postnummer og sted 121 77 Johanneshov
Arkitekt White Arkitekter AB
Entreprenør

Content is blocked

In order to see this content you need to allow cookies.