Sykehus, Jyväskylä, Finland

Med en tomt på 55 000 kvadratmeter er sykehuset Nova utvilsomt et stort prosjekt. Det er for øyeblikket det eneste nye sykehuset under bygging i Finland: 8 etasjer, 250 m langt og 100 m bredt med et samlet bruttoareal på108 500 kvadratmeter.

Nova er det største prosjektet noensinne for hovedentreprenøren SRV, men også for mange andre byggefirmaer som er involvert i prosjektet. 

 

Brukte produkter:

PAROC Hvac Fire Mat BlackCoat
PAROC Hvac Fire Slab EI30 BlackCoat
PAROC Hvac Fire Slab EI60 BlackCoat
PAROC Hvac Fire Slab EI90 BlackCoat
PAROC Hvac Lamella Mat AluCoat
PAROC Hvac Combi AluCoat T
PAROC Hvac Section AluCoat T

Et overraskende enkelt rørisolasjonsprosjekt

– Nova er det største byggeprosjektet i selskapets historie, sier Jukka Peltonen, adm. dir. i KSPT Insulation Oy, som står for isolering av ventilasjonskanaler og rørinstallasjoner i Nova-prosjektet.

Ifølge Peltonen vil Nova sysselsette 10 til 15 installatører på fulltid i to år.

– For oss startet prosjektet sommeren 2018 og sluttet våren 2020.

Peltonen har også jobbet som prosjektleder på prosjektet.

– Arbeidet med Nova har gått forbløffende bra med tanke på størrelsen. Jeg tror det skyldes den gode prosjektplanleggingen, som involverte ulike interessenter og eksperter helt fra starten, sier han.

Janne Hongisto, KSPTs formann på Nova-prosjektet, sier seg enig med Peltonen, men er også noe kritisk til designen.

– Det er veldig typisk at når man skal designe rørene på et anlegg, så tas det ikke høyde for at det også må være plass til isolasjonen. Dette var også tilfelle med Nova.

Hongisto er imidlertid enig med Peltonen om at Nova som prosjekt har gått overraskende bra.

– Man støter på overraskelser selv på de minste anlegg, men Nova har vært et positivt unntak fra regelen. Jeg tror at alle som har vært involvert i prosjektet, har innsett at når man bygger et sykehus, så må hver interessent håndtere sitt ansvarsområde med stor presisjon.

Høye kriterier for produkter

 Sykehusmiljøet stiller høyere krav til materialer enn vanlig. Fordi det bare er valgt produkter som oppfyller de høyeste kvalitetsstandardene til Nova, brukes Parocs produkter til å isolere ventilasjonskanaler og rør. Ifølge Peltonen er rørene og ventilasjonskanalene i maskinrommet, parkeringsplassen og kjøkkenet fylt med store mengder teknisk isolasjon fra Paroc.

– Så langt har vi installert mer enn 15 000 m2 brannisolasjon og termisk isolasjon for ventilasjonskanaler og -systemer samt nesten 20 000 m2 rørisolasjon. Og vi er ikke i mål ennå.

Nytt brannisolasjonsprodukt

Brannisolasjonsproduktet for ventilasjonskanaler ble endret under prosjektet da Paroc lanserte en ny serie brannisolasjonsprodukter, PAROC Hvac Fire BlackCoat, til å erstatte produktserien Comfort.

– Vi testet den nye BlackCoat-løsningen kledd med svart aluminiumslaminat som brannisolasjon for ventilasjonskanaler. Tilbakemeldingene fra anlegget har vært gode, sier Peltonen.

Formann Hongisto har førstehåndskunnskap om hvordan produktet fungerer i praksis.

– Ifølge installatørene er PAROC Hvac Fire BlackCoat den beste brannisolasjonen. Sammenlignet med forgjengeren, den vevbelagte Comfort, går installasjonsarbeidet raskere og lettere fordi produktet er så fast. Aluminiumsoverflaten til BlackCoat føles tykkere, slik at overflaten ikke rives opp under installasjonen. Den har derfor vært perfekt å bruke i et prosjekt som Nova, der det er spesielt viktig å fokusere på støv og innendørs luftkvalitet.

En tiltalende overflatefarge

Begge to fremhever overraskende nok utseendet til produktet.

– Den svarte overflaten gjør at installasjonen og sluttresultatet blir svært pent, og overflaten kunne med fordel vært synlig, sier Hongisto.

Sykehuset Nova

 • Utviklet av Midt-Finland sykehusdistrikt
 • Utvikler/konsulent Ramboll CM Oy
 • Prosjektledelse Contractor SRV Rakennus Oy
 • Arkitektonisk design JKMM Oy
 • IV-planlegging Granlund Oy
 • Bygging startet 8/2016
 • Sykehusets samlede bruttoareal er 108 500 kvadratmeter
 • Ferdigstilt i 2020

Sykehuset Nova vil inneholde

 • 360 undersøkelses- og mottaksrom
 • 24 operasjonsrom
 • 10 føderom
Tekst: Commia Oy/Mia Heiskanen

Prosjektinformasjon

Kategori
 • VVS
År 2019
Land Finland
Adresse Hoitajantie 3
Postnummer og sted 40620 Jyväskylä
Arkitekt Arkkitehtitoimisto JKMM Oy
Entreprenør

Content is blocked

In order to see this content you need to allow cookies.