Isolasjonsindustrien akselererer Europas reise mot en klimanøytral bygningsmasse

06/03/2024

“Innen 2030 har Paroc til hensikt å redusere karbonutslippene med 50 prosent og overføre virksomheten helt til fornybar elektrisitet.”

EU har som mål å oppnå netto nullutslipp av klimagasser innen 2050. Det bygde miljøet vil spille en sentral rolle i arbeidet for klimanøytralitet, fordi bygningene bruker mer energi og forårsaker mer CO2-utslipp i løpet av livssyklusen enn noen annen sektor i Europa. Dette betyr at selskaper som produserer isolasjon, som er en del av verdikjeden for bygg og renovering, også er sentrale for å nå målet.

European Insulation Manufacturers Association, EURIMA, har publisert en uttalelse om betydningen av mineralisolasjon i jakten på å oppnå netto nullutslipp av klimagasser. Bygninger bruker omtrent 40 prosent av all energi som forbrukes i EU og står for 36 prosent av EUs CO2-utslipp. Det meste av karbondioksidutslippene i bygningenes livssyklus produseres under bruk – gjennom oppvarming, kjøling og strømforbruk. God bygningsisolasjon og energieffektiviteten den oppnår kan derfor ikke vektlegges for sterkt. En betydelig mindre del av de totale utslippene, om lag 20 prosent i gjennomsnitt innenfor EU, stammer fra byggefasen og byggematerialer.

Isolasjon og energieffektivitet går hånd i hånd

EURIMA mener at det er mulig å oppnå en svært energieffektiv og karbonnøytral bygningsmasse innen 2050, men dette vil kreve raske og kraftfulle tiltak fra mange operatører – også fra isolasjonsbransjen selv. I det store bildet vil viktigheten av å øke antall rehabiliteringsprosjekter og velge materialer med omhu skille seg ut, fordi bygningsmassen som er i bruk i 2050 i stor grad vil bestå av bygninger som allerede eksisterer. Nå energi effektiviseres bare 1 % av bygningene i Europa hvert år, selv om ca. 75 % av dagens bygningsmasse er energiineffektiv. Energiineffektivitet er i tillegg svært dyrt for europeerne: Den dårlige termiske effektiviteten i hjem og kontorer betyr at europeerne kaster bort 270 milliarder euro per år (1) når de betaler energiregningene sine.

Mineralull er den mest brukte isolasjonen i Europa. Dermed har produsentene to forskjellige muligheter til å påvirke reduksjonen av karbonutslipp betydelig i løpet av bygningenes livssyklus:

  • ved å tilby effektive, bærekraftige løsninger for isolering av nye og renoverte områder, og
  • ved å redusere utslippene fra produksjonsprosessene og redusere karbonavtrykket til produktene sine. 

Ifølge EURIMAs visjon skal det bygde miljøet være klimanøytralt, implementere sirkulær økonomi og overholde de generelle bærekrafts målene innen 2050. Alt dette er viktige temaer også for Paroc.

Parocs bærekrafts mål støtter karbonnøytralitet og sirkulær økonomi

Owens Corning har satt ambisiøse bærekrafts mål for 2030 for hele selskapet. Et eksempel på disse målene er å redusere scope 1+2-karbonutslippene med 50 prosent fra 2018-nivå.

Paroc har utarbeidet sine egne ambisjoner for bærekraftig utvikling i tråd med Owens Cornings mål, og har iverksatt konkrete tiltak for å nå dem. Sammenlignet med 2018-nivå, har Paroc til hensikt innen 2030 å:

  • redusere scope 1+2-karbonutslippene fra sine aktiviteter med 50 prosent og overføre virksomheten helt til fornybar elektrisitet,
  • redusere bruken av emballasjeplast med 30 %,
  • utvide REWOOLs innsamlings- og resirkuleringstjeneste, som støtter sirkulær økonomi, til å dekke de viktigste europeiske markedene,
  • fjerne fabrikkavfall ved å redusere avfallsproduksjonen og øke gjenvinningen av avfall, og
  • fremstille en økt andel produkter med lavt innhold av karbondioksid.

Paroc har allerede produksjonslinjer i drift i Finland og Polen utstyrt med smelteteknologi som genererer betydelig lavere karbondioksidutslipp fra prosessen, sammenlignet med konvensjonell smelting ved bruk av koks fyrte ovner. Det originale utstyret ble utviklet av selskapet og tatt i bruk i Finland allerede i 1986. Ved hjelp av denne teknologien og fornybar elektrisitet kan karbondioksidutslippene fra smelteprosessen reduseres med så mye som 80 prosent, noe som i kombinasjon med en økt andel resirkulert materiale legger til rette for et redusert antall produkter med lavt innhold av karbondioksid. Paroc kommuniserer sin produktytelse via tredjeparts miljødeklarasjoner, og rapporterer karbondioksidmengden ved hjelp av Global Warming Potential Indicator-målingen.

Isolasjon er en nøkkelfaktor for å redusere bygningenes CO2-utslipp og dermed også redusere klimaendringene. Paroc ønsker å delta aktivt i utviklingen av mer bærekraftige løsninger sammen med andre aktører i byggebransjen – og selskapets egne bærekrafts mål og tiltak er en del av dette arbeidet.





Beatrice Hallén
SR bærekraftsleder