Deponering av avfall kan være billig, men kostnaden er høy

07/02/2024

I 2020 utgjorde det totale avfallet generert fra alle økonomiske aktiviteter og husholdninger i EU 2,153 millioner tonn. Nesten 38 % av dette beløpet ble generert av byggeaktiviteter, inkludert rivning og byggearbeid. For å redusere dette tallet må vi jobbe sammen, skriver Juha Laihonen, OC PAROC Circular Economy Lead, Nordics

Resirkulere, resirkulere, resirkulere. Dette er budskapet til alle husstander i EU. Meldingen til selskapene kan imidlertid noen ganger være litt annerledes.

Faktisk fokuserer EUs avfallslovgivning mest på husholdningsavfall, mens kostnadene ved deponering av industriavfall ofte er lavere enn for resirkulering eller forbrenning. Ifølge en artikkel fra Ellen McArthur Foundation er den gjennomsnittlige kostnaden for resirkulering (eksklusive avgifter) i Frankrike 144 euro per tonn, sammenlignet med 105 euro for forbrenning – og 68 euro for deponering.

Deponering kan være billig her og nå, men kostnaden er likevel altfor høy å betale. Jeg har jobbet i byggebransjen i 35 år i forskjellige roller, og har vært vitne til endringen i miljøet vårt. Vi bør gjøre alt i vår makt for å skifte til en sirkulær økonomi og komme bort fra deponier. Selv om lovgivningen ikke alltid gir selskaper og næringer økonomiske insentiver for å redusere og gjenvinne avfall, finnes det et langt større incitament til å gjøre det: planeten vår.

Ingen avfall til deponier innen 2030

Vi i OC PAROC har satt oss som mål innen 2030 å ikke kaste noe avfall på søppelfyllingene. Jeg er stolt over å være med på å gjøre dette målet til virkelighet. For eksempel har REWOOL-systemet vårt vært på plass i Sverige siden 1996, i Finland siden 2019, og vi har nylig lansert et REWOOL-pilotprosjekt med utvalgte kunder i Tyskland. Vi utvikler for tiden dette resirkuleringssystemet også for andre utvalgte markeder. Vi utnytter også avskjær fra kundene og produktavfall til å produsere løs ull, forvandle internt prosessavfall og eksternt avfall til briketter og bruke produktavfall, skadede produkter og avskjær fra kundene som råmateriale for nye steinullprodukter.

Det er viktig å ha inngående forståelse av hvordan byggeplassene fungerer for å finne nye og innovative muligheter for innsamling og utnyttelse av enda mer avskjær og rivnings avfall i produksjonen av steinull. Likevel er det ikke sjelden man finner kaffekrus av plast blant avkappet. Hele byggenæringen bør gjøre en felles innsats for å forenkle gjenvinning og sortering på byggeplassen.

Tar sirkulær økonomi til neste nivå

I år har OC PAROC satt sammen et dedikert team for å drive den sirkulære økonomien fremover. Teamet vårt fokuserer på å utvikle veikart for å både utvide bruken av avkapp og finne bærekraftige måter å utnytte avkappsull i produksjonen vår på. I tillegg er det en av våre viktige oppgaver å prøve å finne nye måter for andre bransjer å utnytte våre biprodukter på, samt for oss å utnytte deres.

Dette er ikke tiden for å lene seg tilbake og tenke at så lenge deponering er billig, trenger vi ikke å gjøre noe. Nå er det på tide å føre den sirkulære økonomien til neste nivå.

 

Juha Laihonen
OC PAROC Circular Economy Lead Nordics

Kilder:

  • https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Waste_statistics#Total_waste_generation 
  • https://www.senat.fr/rap/a18-152-1/a18-152-11.html 
  • https://ellenmacarthurfoundation.org/articles/waste-watchers