PAROC ZEROfix - unikt selvbærende monteringssystem med få komponenter

12 feb 2024

Paroc zerofix

PAROC ZEROfix er et unikt selvbærende monteringssystem med få komponenter som raskt og enkelt fester fasaden til den bærende rammen gjennom det ytre isolasjonslaget. Systemet kan brukes med flere fasadematerialer og er godkjent i henhold til branntest SP FIRE 105.

Isolasjon spiller en avgjørende rolle for å opprettholde et komfortabelt innemiljø og forbedre energieffektiviteten til bygninger. Det bidrar til å minimere varme- og lydoverføring, noe som er spesielt viktig for å skape et energieffektivt og bærekraftig bomiljø.Mikael Olofsson, Paroc

- PAROC ZEROfix består av få komponenter og er rask å installere. Fra kundens perspektiv er fleksible og enkle løsninger viktig fordi tid er penger, sier Mikael Olofsson, produktsjef Skandinavia for Paroc.

Bærende og isolerande

Festemetoden består av horisontale og vinklede fasadeskruer som kan trekkes rett gjennom lekten og inn i karmen bak, uansett om det er tre, betong eller tegl. Skruene fester lekten på utsiden av isolasjonen, deretter kan fasaden monteres. PAROC ZEROfix kan brukes på alle typer bygg i bygningsklassene Br1, Br2 og Br3.

Christian Löfvenholm, Paroc– Løsningen er enkel å bruke fordi den både støtter og isolerer, sier Christian Löfvenholm, teknisk salg i Paroc. Han forteller at han jobber mye med designere og arkitekter hvis hovedinteresse er om ideene deres lar seg gjennomføre, noe de vanligvis er med ZEROfix.

– Siden det finnes løsninger med systemet som er testet og godkjent etter SP Fire 105, vil det være tilgjengelig for Br1-bygg og deri ligger finessen i selve systemet. Arkitektene har ofte allerede en klar formening om hvordan de vil at fasaden skal se ut, og da må vi gi beskjed om vi kan løse isolasjonen for dem under disse forholdene, fortsetter Christian Löfvenholm.

Hjelp til dimensjonering

Kollegaen Micael Raak er regionselger og har dermed mer kontakt med byggeentreprenørene, det vil si de som legger inn bestillingene på ønsket materiell.

Micael Raak, ParocMed ZEROfix er bestillingstrinnene få – først velger de hvilken ramme de har, deretter hvilken tykkelse på isolasjonen de ønsker, hvor alt mellom 100 og 300 millimeter er tilgjengelig. Paroc har et enkelt beregningsprogram på nettsiden som hjelper kunden med å dimensjonere anlegget og produsere bestillingsdokumenter for både isolasjon og antall tilbehør.

– Da er montering noe de fleste entreprenørbedrifter klarer selv. Ved andre systemer, som for eksempel består av aluminiumsprofiler, er det ofte nødvendig å ansette en ekstra entreprenør, noe som naturlig nok blir en merkostnad. Med ZEROfix handler det egentlig bare om å bruke skrutrekkeren, noe utbyggere vet godt, forklarer Micael Raak.

Nybygg og renovering

En annen fordel med ZEROfix er at den fungerer like godt å bruke når bygninger skal renoveres som i nybygg.

– Dette avhenger selvfølgelig av overflaten og dens kvalitet. Men har du en bærende betong- eller treramme er det ingen problemer. Selve monteringen kan nesten sammenlignes med å bygge Legos, fortsetter Mikael Olofsson, som også understreker at systemet er omfattende med få skruer, noe som minimerer kuldebroer.

Brannsikker og energieffektiv

Selve isolasjonen består av steinull, et robust produkt som er holdbart over tid. Det er også energieffektivt da det senker energikostnadene. Den holder også støy og annen støy fra utsiden ute. Sist men ikke minst er steinull ubrennbar, noe som gjør isolasjonsløsningen, og dermed også bygningen, motstandsdyktig mot brann.

– Skal du bygge et sted hvor det blåser veldig, kan vi tilby en mer vindtett isolasjon ved å kombinere ZEROfix med et produkt som heter PAROC Cortex. Den har en integrert og diffusjonsåpen vindbeskyttelse og er også klassifisert som ikke-brennbar, fortsetter Micael Raak.

– Vi jobber mye med brannproblematikken og steinull er klassifisert i Euroklasse A1. Dette betyr at isolasjonen er ubrennbar og gjør den til en passiv brannbeskyttelse og hindrer brannspredning. På denne måten gir det folk mer tid til å evakuere en bygning ved brann, legger Mikael Olofsson til.